July 17, 2009

despre modestie

Prima tendinta atunci cind ne gindim la modestie este sa consideram aspectul sau individual, o caracteristica specifica unei persoane, manifestata prin atitudinea sa fata de oameni si lucruri in general.

Dar originea modestiei se afla la un nivel mai adinc, este de fapt o reprezentare culturala si morala a unei natiuni,cu radacini adinci in evolutia culturala.
Care este criteriul pe care se bazeaza aparitia si existenta ei?
Sinonimele modestiei sint sfiala, reticenta, simplitate, lipsa de ingimfare.

Deci care sint originile simplitatii?

Inteligenta e una dintre ele, cea mai semnificativa. Nu are nevoie de laude, nici de constiinta superioritatii proprii, fiind prin natura sa evidenta, fara sa-si ia asupra-si povara unei permanente incercari de a-si releva importanta.

Setul de valori care ne determina sa avem respect sincer pentru ceilalti este un alt factor. El apartine unor culturi in care reusita personala nu domina relatiile sociale, desi fenomenul egalitatii oportunitatilor este regula societatii. Aceasta insa este doar un aspect al varietatii alternativelor existentei sociale.

Si desi uneori modestia poate fi mediocritate deghizata, modestia sincera apartine oamenilor mari, care ii lasa pe ceilalti sa le descopere calitatile, fara a insira ei insisi lista.

No comments:

Post a Comment