July 25, 2009

1984

Aseara TV2 a prezentat cartea si filmul lui George Orwell cu numele de 1984. O reprezentare mai veridica a situatiei din tara nu cred ca exista. Atmosfera filmului e infricosatoare, deprimanta.

Cartea (si filmul) reprezinta o viziune de viitor a modului de a trai intr-o societate totalitara. Cetatenii sint redusi la statutul de sclavi, sclavii unui sistem care are monopolul a tot ce exista, de la viata insasi pina la informatie asupra fiecarei miscari ce se produce in societate. Toti sint permanent supravegheati!

Partidul preia puterea absoluta, insusi gindurile oamenilor sint controlate "pentru a asigura puritatea sistemului oligarhic". Figura principala a sistemului este omniprezentul si omnipotentul Big Brother.

Versiunea ecranizata a cartii lui Orwell are o durata de 1 ora si 40 de minute. Dupa vizionarea filmului ramai cu o senzatie de amaraciune disperata in suflet. Winston, angajat de Partid ca sa reconstituie trecutul si sa-l ajusteze noilor sloganuri ale Partidului, isi propune sa demascheze frauda cinica a organizatiei de care e angajat.
"Cel care are control asupra trecutului are control asupra viitorului" este sloganul Partidului.

Cartea (si filmul) reveleaza personaje, teme si cuvinte care au devenit parte din viata cotidiana.

Puterea corupe, iar puterea absoluta corupe absolut.

Este trist si degradant sa realizezi ca faci parte din societatea prezisa de Orwell. Influenta nefasta a sistemului nu trece pe linga tine, ci prin tine.

No comments:

Post a Comment